Här i Biblioteket finner du tidigare texter från sidan 1

Röntgenstrålar i samspel med passion och kärlek är naturligtvis oemotståndligt för den medicinhistoriskt intresserade.

Västerbottens Medicinhistoriska Förening har speciella skäl att minnas operan ”Blanche & Marie” beställd av Norrlandsoperan till kulturhuvudstadsåret 2014. Urpremiären ägde rum den 13 oktober 2014.

Operan, baserad på P-O Enquists ”Boken om Blanche och Marie”, tonsattes av Mats Larsson Gothe och regisserades av Elisabet Ljungar. Den fick mycket god kritik inte minst av operakritikern Camilla Lundberg. Hon ansåg bl.a. att
”Blanche & Marie” är en opera som känns helt tidlös med en klar potential också för utländska scener. 

I anslutning till premiären arrangerade Västerbottens Medicinhistoriska Förening i samarbete med Norrlandsoperans vänner och Norrlandsoperan en paneldiskussion med titeln ”Den fascinerande bakgrunden till operan om Blanche & Marie”.

I diskussionen deltog utöver P-O Enquist, kompositör Mats Larsson Gothe, docent i neurologi Bengt Holmberg och som moderator kulturjournalist Kerstin Berggren.
Arrangemanget var kostnadsfritt och mycket välbesökt; det var faktiskt smockfullt. Vi är tacksamma för den fantastiska insats som alla medverkande gjorde.
Författaren och dramatikern P-O Enquist avled den 25 april 2020. En av Sveriges allra största och internationellt mest uppskattade författare har lämnat oss. Hans verk lever vidare i vårt Västerbotten – berättelsernas län.

Umeå 2020-04-30                      Hans K:son Blomquist & Nils Bäckman